Συχνές ερωτήσεις

Πώς μπορώ να επισκεφτώ το καταφύγιο σας;

Η τοποθεσία του καταφυγίου δεν κοινοποιείται για ευνόητους λόγους. Εάν επιθυμείτε να μας επισκεφτείτε παρόλα αυτά επικοινωνήστε μαζί μας σε ένα από τα τηλέφωνα των μελών μας ή μέσω συνομιλίας στη σελίδα μας στο Facebook ή ακόμα μέσω των λογαριασμών μας στο Instagram, ώστε να κανονίσουμε μια συνάντηση και να πάμε μαζί να σας δείξουμε το χώρο μας.

Θέλω να υιοθετήσω σκυλάκι, τι πρέπει να κάνω;

Εάν στα μάτια ενός από τα ζώα μας είδατε τον τετράποδο σύντροφο της ζωής σας αρκεί να επικοινωνήσετε μαζί μας σε ένα από τα τηλέφωνα των μελών μας ή στη συνομιλία με την σελίδα μας στο Facebook ή ακόμα με μήνυμα σε ένα από τους λογαριασμούς μας στο Instagram.

Αρχικά θα θέλουμε να μάθουμε κάποια πράγματα για εσάς ώστε να είμαστε σίγουροι ότι έχετε πάρει την καλύτερη απόφαση. Εφόσον σιγουρευτούμε ότι μπορείτε να προσφέρετε μια καλύτερη ζωή στο κατοικίδιο που επιλέξατε, κανονίζουμε ένα ραντεβού στο χώρο σας ώστε να ελέγξουμε υχόν επικίνδυνα σημεία (π.χ. τρύπες στον φράχτη, πιθανούς τρόπους απόδρασης από το σπίτι κτλ) τα οποία μπορεί να μην έχετε υπόψην σας.

Το τελευταίο βήμα είναι το ραντεβού στον κτηνίατρο όπου θα περάσουμε μαζί τα στοιχεία σας στο τσιπάκι του νέου σας συντρόφου και υπογράφοντας την δήλωση υιοθεσίας επιστρέφετε σπίτι παρέα με το κατοικίδιο σας.

Τι υποχρεώσεις έχει ένας εθελοντής;

Όλες οι πληροφορίες που χρειάεται να μάθεις για να γίνεις εθελοντής στην ομάδα μας βρίσκονται στην σελίδα Γίνε εθελοντής. Αν παρόλα αυτά έχεις απορίες και χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο Facebook, στο Instagram ή στα τηλέφωνα επικοινωνίας ενός από τα μέλη μας.

Έχω ένα ζωάκι που δίνω για υιοθεσία, πώς μπορώ να το προβάλω στην σελίδα σας;

Δυστυχώς στην ιστοσελίδα μας δεν προωθούμε άλλα ζώα εκτός από τα δικά μας. Όμως επειδή υπάρχουν πολλά ζώα που έχουν ανάγκη από υιοθεσία ή φιλοξενία, θέλουμε να βοηθάμε όσο το δυνατόν περισσότερα. Στην σελίδα μας στο Facebook, όπως και στο Instagram μπορείς να ανεβάσεις την δημοσίευση ελεύθερα. Αν ψάχνεις φιλοξενία επικοινώνησε μαζί μας στα τηλέφωνα επικοινωνίας ενός από τα μέλη μας για να σε φέρουμε με επικοινωνία με άτομα που μπορεί να ενδιαφέρονται για προσωρινή φιλοξενία..

Τι είναι η λεϊσμανίαση (καλαζάρ) και γιατί χρειάζεται το Milteforan και το Zylapour;

Η λεϊσμανίωση (ή καλαζαρ) είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο νόσημα που οφείλεται στο πρωτόζωο παράσιτο Leishmania. Τα μολυσμένα ζώα (σκύλος, αλεπού, τρωκτικά) αποτελούν την «αποθήκη» του παράσιτου στην φύση, ενώ μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο. Στην φύση το παράσιτο μεταδίδεται με το τσίμπημα από μολυσμένα θηλυκά άτομα συγκεκριμένου είδους σκνίπας (γένος Phlebotomus) κατά την απομύζηση αίματος και εισερχόμενο στην αιματική κυκλοφορία προσβάλει τα μακροφάγα (ειδικό τύπο λευκοκυττάρων). Άλλοι τρόποι μετάδοσης του παράσιτου είναι η μετάγγιση μολυσμένου αίματος σε υγιές ζώο καθώς και η μεταφορά μέσω του πλακούντα από την μολυσμένη μητέρα στο έμβρυο. Το γεγονός ότι μεταδίδεται με τα τσιμπήματα σκνιπών σημαίνει πως δεν μπορεί να μεταδοθεί άμεσα από σκύλο σε σκύλο, από τον σκύλο στον άνθρωπο ή από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η θεραπεία επιτυγχάνεται με φάρμακα ειδικά κατά του παρασίτου και με μέτρα στήριξης για τον έλεγχο των συμπτωμάτων και τις συνέπειες της μόλυνσης, ιδίως για να αποφευχθεί και να προβλευτεί η νεφρική ανεπάρκεια . Η θεραπεία σήμερα, περιλαμβάνει την χρήση κυρίως δύο φαρμάκων, της αλλοπουρινόλης (zylapour) για περίπου 6 μήνες και της μιλτεφοσύνης (milteforan) για 4 εβδομάδες που χορηγείται πρώτη. Στην συνέχεια μολις ολοκληρωθεί η πρώτη θεραπεία, η αλλοπουρινολη (zylapour) χορηγείται ως συντηρητική αγωγή στα σκυλια με Λεϊσμανίωση. Στις περιπτώσεις που δεν χρησιμοποιείται καθημερινά το zylapour σε σκυλιά τα οποία είναι θετικα, πρέπει να γίνεται τακτική εξέταση ανα 3 μήνες στον κτηνίατρο πράγμα που θεωρείται αρκετά δύσκολο για ένα ζώο που ζει σε καταφύγιο

Τι είναι η δυσπλασία και η πολυαρθρίτιδα;

Η δυσπλασία των ισχίων είναι μια γενετική νόσος της οποίας τα πρώτα σημάδια εμφανίζονται σε μικρή ηλικία και στην συνέχεια εξελίσσονται όλο και πιο άσχημα είτε εξαφανίζονται για ένα διάστημα, στην συνέχεια υποχωρούν και εμφανίζονται μετέπειτα με πιο βαριά και μόνιμη μορφή. Ουσιαστικά, η δυσπλασία είναι οι λάθος γωνιές ατομικών στοιχείων (οστών, συνδέσμων, μυών) που οδηγούν σε αυξημένη κινητικότητα και αστάθεια της άρθρωσης του ισχίου. Ως αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας είναι οι έντονες τριβές μεταξύ της κεφαλής του μηριαίου οστού με το οστό της κοτύλης και την ανάπτυξη επώδυνης οστεοαρθρίτιδας τοπικά.

Milbemax, Spectra, Bravecto, αμπούλες και άλλα μέτρα πρόληψης/θεραπείας.

Είναι απολύτως απαραίτητο να προστατέψουμε τα σκυλιά μας από τσιμπούρια, ψύλλους, σκνίπες, κουνούπια και άλλα παράσιτα. Η Ερλιχίωση (μέσω τσιμπουριού), η Λεϊσμανίωση ή καλα-αζάρ (μέσω σκνίπας) και η Διροφιλλαρίωση ή “σκουλήκι της καρδιάς” (μέσω κουνουπιού) είναι μερικά από τα σοβαρά νοσήματα που μεταδίδουν στο σκύλο μας.

Τα μέτρα πρόληψης, ενίοτε και θεραπείας που ακολουθούν είναι αναγκαία για να πετύχουμε υψηλό ποσοστό κάλυψης:

  • Αντιπαρασιτικό περιλαίμιο Έχει διάρκεια 3 – 8 μήνες, ανάλογα με το σκεύασμα που επιλέγουμε. Τοποθετείται στην αρχή της άνοιξης και προστατεύει το ζώο για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η δράση του είναι προληπτική και θεραπευτική. Καταλληλότερα και ποιοτικότερα θεωρούνται τα Seresto, Scalibor, Kiltix. Στο καταφύγιο ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ η χρήση περιλαίμιων στα σκυλιά που πάσχουν από λεϊσμανίωση. 
  • Αμπούλα στον αυχένα. Κάθε 1 μήνα, από Απρίλιο έως και Νοέμβριο. Η δράση της είναι προληπτική και θεραπευτική. Ανάλογα με το σκεύασμα, σκοτώνει τσιμπούρια, ψύλλους, (flevox, efipro, frontline κλπ.) ή και, προνύμφες και αυγά ψύλλων (amflee, stronghold κλπ.), ή και, κουνούπια, σκνίπες και μύγες (vectra 3D). Δύο ημέρες πριν και μετά την εφαρμογή της δεν κάνουμε μπάνιο στο ζώο. Στο καταφύγιο ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ αμπούλες και κυρίως όσες καλύπτουν μεγαλύτερο φάσμα εντόμων και παράσιτων.
  • Χάπι. Κάθε 1 ή 3 μήνες, ανάλογα με το σκεύασμα. Η δράση του είναι προληπτική και θεραπευτική. Σκοτώνει τσιμπούρια, ψύλλους, σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να μην προλαβαίνουν να αναπαραχθούν. Έχει πολύ ευχάριστη γεύση. Υπάρχουν τρία σκευάσματα μόνο στην αγορά: Bravecto, Nexgard, Simparica. Στο καταφύγιο ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ αυτά για όσα σκυλιά μας έχουν δερματικά προβλήματα και δεν εδείκνυται η χρήση αμπούλας. Προτιμάμε αυτά που έχουν διάρκεια 3 μηνών.
  • Spray. Κάθε 2 μήνες ψεκασμός σε όλο το σώμα του ζώου. Έχει προληπτική και θεραπευτική δράση. Δύο μέρες πριν και μετά την εφαρμογή δεν κάνουμε μπάνιο το ζώο. Σκοτώνει ψύλλους και τσιμπούρια.
  • Πρόληψη διροφιλαρίωσης (σκουλήκια καρδιάς)

– Nexgard spectra: Χάπι που προστατεύει από σκουλήκια καρδιάς, σκουλήκια εντέρου και ψύλλους – τσιμπούρια. Χορηγείται κάθε μήνα από Απρίλιο μέχρι Νοέμβριο. Στο καταφύγιο ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ το συγκεκριμένο χάπι (για μεγάλα σκυλιά) καθώς έχει ευχάριστη γεύση και προλαμβάνει μεγάλο φάσμα ασθενιών.

– Milbactor, Milpro, Milbemax: Χάπια που προστατεύουν από σκουλήκια της καρδιάς (διροφιλάρια) και σκουλήκια του εντέρου. Χορηγούνται κάθε μήνα από Απρίλιο μέχρι Νοέμβριο. Στο καταφύγιο ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ τα συκγκεκριμένα χάπια (για μεγάλα σκυλιά).

– Guardian : Ενέσιμο σκεύασμα που προστατεύει από τα σκουλήκια της καρδιάς, για όλη την σεζόν, με μία ένεση στην αρχή της άνοιξης. Στο καταφύγιο ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ τα ενέσιμα φάρμακα καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολη η διαδικασία.                                                                        

Τι είναι οι πέτρες στη κύστη και γιατί χρειάζεται ειδική τροφή Urinary;

Η ουρολιθίαση στους σκύλους χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη ουρόλιθων στην ουροδόχο κύστη ή και σε άλλες περιοχές του ουροποιητικού συστήματος. Σχηματίζονται από τη συγκέντρωση αλάτων και άλλων ουσιών και μπορούν να τραυματίσουν την επιφάνεια της ουροδόχου κύστης, να αυξήσουν την πιθανότητα ουρολοίμωξης και να ενσφηνωθούν στην ουρήθρα ή στους ουρητήρες προκαλώντας έμφραξη.

Ουρόλιθοι από κρυστάλλους

  • Στρουβίτη σχηματίζονται πολύ συχνά σε ζώα που πάσχουν από ουρολοίμωξη. Τα θηλυκά ζώα είναι περισσότερο πιθανό να νοσήσουν από ουρόλιθους στρουβίτη.
  • Οξαλικού ασβεστίου σχηματίζονται συχνότερα σε συγκεκριμένες φυλές σκύλων όπως miniatureschnauzer, shihtzu, bichonfries, Lhasaapso, Yorkshireterrier και miniaturepoodle. Επίσης, μπορεί να σχηματιστούν δευτερογενώς όταν υπάρχουν άλλες ασθένειες όπως υπερφλοιοεπινεφριδισμός (νόσος Cushing) ή υπερασβεστιαιμία (αυξημένη συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα).
  • Ουρικού οξέος είναι πιθανό να σχηματιστούν σε ασθένειες του ήπατος όπως πυλαία αναστόμωση και άλλες κληρονομικές παθήσεις. Φυλές με προδιάθεση σε αυτό το είδος ουρόλιθων είναι τα Dalmatian και Englishbulldog.
  • Κυστίνης, φωσφορικού ασβεστίου και ξανθίνης, εμφανίζονται σπάνια στους σκύλους.

Συμπτώματα τραυματισμού της ουροδόχου κύστης αποτελούν η συχνή ούρηση μικρών ποσοτήτων ούρου (συχνουρία), η ύπαρξη αίματος στα ούρα (αιματουρία) και ο πόνος κατά την ούρηση (δυσουρία). Σε περίπτωση που ο λίθος ενσφηνωθεί στην ουρήθρα και προκαλέσει έμφραξη, ο σκύλος δεν μπορεί να ουρήσει παρά τις έντονες προσπάθειες που εκδηλώνει. Η πλήρης έμφραξη της ουρήθρας συμβαίνει συχνότερα σε αρσενικούς σκύλους και είναι κατάσταση που απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση.

Οι ουρόλιθοι από κρυστάλλους στρουβίτη μπορούν να διαλυθούν με τη χορήγηση ειδικής τροφής Urinary (Pro Plan struvite, Royal Canin s/o κ.τ.λ.) Ο σκύλος πρέπει να τρέφεται αποκλειστικά με αυτήν την τροφή και να μην του προσφέρονται λιχουδιές ή άλλα είδη τροφής. Κατά μέσο όρο οι κρύσταλλοι διαλύονται σε 1-3 μήνες, αν η αλλαγή της τροφής είναι αποτελεσματική. Οι ουρόλιθοι από κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου δεν μπορούν να διαλυθούν με την αλλαγή της τροφής. Αυτοί οι κρύσταλλοι χρειάζεται να αφαιρεθούν χειρουργικά.